Thursday, February 29, 2024

Next plans storage expansion at Enderby HQ

Plans from Leicestershire retailer Next to build on its Enderby HQ have been recommended for approval.

The proposal involves the erection of a new storage building to be accommodated
through the relocation of current recycling facilities.

The new building will provide: a new location for staff ‘Direct to Desk’ collections (whereby staff can collect items ordered online whilst at the workplace; a permanent storage facility for samples currently stored in shipping containers across the site; additional storage for homeware samples; general storage for IT equipment.

Associated external works to accompany the new storage building will see recycling facilities relocated to the existing container yard, a new access ramp to the side of the multistorey car park to allow movement of goods to the Phase 6 building, and new staff amenity space to the side of the multistorey car park.

The proposed storage building will have a gross internal area of 1,077 square metres at ground floor plus 1,036.5 square metres at first floor, totalling 2,113.5 square metres.

Alongside the proposed storage building, a service yard is proposed to the rear.

Next’s headquarters have been based at the current Enderby site since 1986. The site
has been progressively expanded, with the most recent addition being the purpose built Photo Studio completed in 2016.

A document from Blaby District Council’s Planning Committee, which the plans will go before on 8 February, says: “The proposal will assist Next in managing storage requirements at their Head Office site and reduce the need for temporary buildings and structures.

“It is considered that the building, although relatively plain and functional, is in keeping with the design and scale of other buildings on site and whilst likely to be visible from outside the site (in particular from Forest Road to the rear), would be viewed in the context of the existing buildings and would not be detrimental to the character and appearance of the countryside.

“The proposed building would result in a reduction in the overall quantum of car parking
on site, but the applicant has demonstrated that a surplus of parking now exists due
to changes in working practices in the last four years and so the loss would be
acceptable. Furthermore, as the building will accommodate existing uses on site, it
will not result in additional trip generation or parking requirements.

“It is recommended that planning permission is granted.”

A message from the Editor:

Thank you for reading this story on our news site - please take a moment to read this important message:

As you know, our aim is to bring you, the reader, an editorially led news site and magazine but journalism costs money and we rely on advertising, print and digital revenues to help to support them.

With the Covid-19 pandemic having a major impact on our industry as a whole, the advertising revenues we normally receive, which helps us cover the cost of our journalists and this website, have been drastically affected.

As such we need your help. If you can support our news sites/magazines with either a small donation of even £1, or a subscription to our magazine, which costs just £33.60 per year, (inc p&P and mailed direct to your door) your generosity will help us weather the storm and continue in our quest to deliver quality journalism.

As a subscriber, you will have unlimited access to our web site and magazine. You'll also be offered VIP invitations to our events, preferential rates to all our awards and get access to exclusive newsletters and content.

Just click here to subscribe and in the meantime may I wish you the very best.









Latest news

Related news

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close