Green light recommended for 420 bed student scheme in Nottingham

£100m loan for social housing provider
Credit: Shutterstock.com/ RossHelen

Plans for a mixed residential development consisting of student accommodation and apartments have been recommended for approval by Nottingham City Council.

If the plans get the final nod of approval at a council meeting next week (16 January), two buildings will be constructed that would wrap around the site’s edge. The student accommodation would occupy the western side of the site, and the apartments the east. A pedestrian route would run between the buildings.

The development, to be built on land North East of Victor House, Crocus Street, was initially planned to be made up of 420 student beds and 177 Private Rental Sector (PRS) apartments but, after concerns were raised about the development’s scale, this was altered. The scheme will now still provide 420 beds within its student accommodation but will feature a reduced number of 149 apartments. The apartments will consist of 59 two bed units, 75 one bed units and 15 studios.

The site, which is to the south of Nottingham City Centre is currently vacant and lies within the Southside Regeneration Zone.

A document released by the council ahead of the final decisions on the plans reads: “The application site is located on the southern fringe of the City Centre which in general terms is an appropriate location for residential development.

“It is also an appropriate location for purpose built and managed student accommodation.

“The latest Nottingham Authority Monitoring Report (March 2017) recognises that there is still a need for purpose built accommodation and the demand for student accommodation remains high.

“It is considered that the provision of further good quality purpose-built accommodation would attract students that would otherwise occupy houses of multiple occupation outside of the City Centre. The location of the site is distant from the main areas of high student concentration (largely) to the west, rather being situated in a mixed-use commercial environment at the periphery of the City Centre.

“However it is within walking distance of Nottingham Train Station and the associated tram stop making the various university campuses highly accessible. It is also set away from the nearest residential area, the Meadows, by the Meadows Way and the tramline.”

The plans were submitted by Stephenson Studio on behalf of Sheriff Way Nottingham Ltd.